lauantai 3. toukokuuta 2014

Hulluko?

Toiset istuttavat ostamiaan kasveja, minä pihasta haalimiani rikkaruohoja. Hulluuttako? Ehkäpä ei, sillä istutuspuuhien tavoitteena on seurailla valittujen kasvien kasvua ja kuvata niitä eri kasvuvaiheissa. Joskus tuntuu, että kaikkine vaatimuksineen kilpikonnien hoitaminen on ydinfysiikkaa mutta mielenkiintoista sellaista.

Istutetut rikkakasvit

Tämän istutin tähän ensin ja siitä tuo ylempi idea sitten lähti.

Kuten edellisessä postauksessa mainitsinkin, olen päättänyt opetella tunnistamaan kasveja paremmin. Hankalin tilanne on keväisin, jolloin ei pysty tunnistamaan kasveja kukinnosta vaan tunnistaminen pitäisi pystyä tekemään nuorista lehdistä ja haluaisin pystyä ruokkimaan konniani monipuolisemmin jo heti keväästä lähtien. Tähän aikaan vuodesta mökkimme pihamaalla kasvaa jo vaikka mitä mutta en uskalla poimia kuin ihan niitä tiettyjä harvoja tuttuja kasveja, koska en tiedä mitä muut lehdet ovat; ne ovat vain kasvien lehtiä.

Kaikki tuntevat Rentun ruusun eli maitohorsman (tuntevatko?). Siinä on vallan oiva esimerkki siitä, kuinka hankalaksi kasvi itsensä tunnistamisen tekee. Juuri maasta noussut taimi on aivan erilainen kuin hieman kasvaneempi taimi. Ja kaikki aikaisemmat kasvuvaihteet ovat täysin erinäköisiä kuin itse "aikuinen kukkiva kasvi". Kasvin lehti tietysti tässä hieman myöhäisemmässä kasvuvaiheessa noudattaa jo kukkimisvaiheen ulkonäköä mutta silti...


Yritin lähteä selvittämään kuvaamieni kasvien nimiä www.luontoportti.com sivuston avulla. Ongelmaksihan tässä muodostui se, että pystyin antamaan aika suppeat tiedot kasvista, koska kasvithan eivät vielä ole lähelläkään kukkimisvaihetta. Ja toinen ongelma oli se, että ko. sivustolla olevat kuvat ovat pääasiallisesti ns. täysikasvuisista kasveista. Mitäpä tein minä... Heitin muutaman kuvan Facebookin nelivarvaskilpikonnat -ryhmään ja kysyin minkä kasvin alku on kyseessä. Sieltä löytyy aina niin hyvä apu. :)

Kasvi tunnistettiin Päivänkakkaraksi. Mielenkiinnolla seuraan lehtien 
muotojen muutoksia.

Tästä kasvin alusta sanottiin, että on joko oja- tai kyläkellukka; 
kaikki kellukat kuitenkin sopivat kilpikonnille. 
(Lisäys: todennäköisemmin Hanhikki, joka kuuluu kellukoiden kanssa samaan sukuun)

Tämän kasvin tuomio oli, että "sopii kilpikonnille". Nimeä ei erittäin hyvä kasvitietäjä juuri muistanut, 
mutta eiköhän sekin jossain vaiheessa selviä kun tämän kasvua paremmin seurailee.
(Lisäys: kasvi sai nimekseen Rohtotädyke)


Tämä kasvi sai kysymysmerkin, eli voisi olla jokin suolaheinä, jolloin sisältäisi oksaalihappoa, jota 
konnat toisinaan syövät alentaakseen kehon pH-arvoa. Kokeilin jopa maistaa tätä ja maku oli lähinnä 
hapan ruoho. Kasvi löytyy "rikkaruohopenkistä" eli seurailen miten ulkonäkö muuttuu kasvun myötä. 

Tämä kasvi päätyi suoraan "rikkaruohopenkkiin" ja seurataan, mikä tästä kasvaa. Jatkossa tämän sitten tuntee. 
(Lisäys: mahdollisesti Peltovillakko)

Tähän kasviin en toistaiseksi saanut komentteja, joten seuraillaan tätäkin minkälaiseksi kasvaa isompana.

Tämän kasvin vierelle laitoin tunnusmerkiksi ison kiven, jotta voin 
katsoa mitä tästä kasvaa. 

Jos joka vuosi oppisin tunnistamaan "nuoresta asti" kahdesta kolmeen kasvia, osaisin tunnistaa kymmenen vuoden päästä niitä jo aika monta. Ja myös tässä blogissa minulla olisi aikamoinen saalis valokuvia kasvien eri kasvuvaiheista, joita muut voisivat halutessaan hyödyntää. Katsotaan miten käy. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti