keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Kilpikonnien terraarioiden valaistus

Aikoinaan hankin ihan vain uv-loisteputken ja lämpölampun sen kummempia ajattelematta, koska ohjeistus oli, että sellaiset kilpikonnan terraariossa tulee olla. Helppoa eikö? Kuten monesti, ei tämäkään asia ole niin yksinkertainen. 

Maakilpikonnien valaistuksesta keskustellessa yleensä aiheena on joko lämpölamppu tai uv-valaistus vaikka todellisuudessa keskustelun tulisi kuitenkin aina pitää sisällään molemmat ja toteutus miettiä kokonaisuutena. Iitan muuton myötä oli tarve hankkia lisää valaistustarvikkeita ja päätin samassa yhteydessä tutustua syvällisemmin valaistusasioihinkin. Lopputuloksena tilasin molemmille nelivarpaille monimetallilamput, jotta uv ja lämpö tulevat samasta lähteestä (lisäksi monimetalleissa säteilyteho on ihan eri luokkaa kuin mitä loisteputket tarjoavat).

Tutkimusmatkani valaistuksen ihmeelliseen maailmaan on ollut täynnä kysymysmerkkejä ja välillä juurikin uv-säteilyyn liittyvät asiat tuntuivat ydinfysiikalta. En edelleenkään ole täynnä vastauksia tai valaistusasioiden ammattilainen mutta paljon viisaampi kuin reilu vuosi sitten. En halua enää, että loisteputki säteilee uv-säteilyä laajalle alalle terraariossa ja lämpölamppu on erillinen, jolloin kilpikonna on uv-säteilyssä silloinkin kun ei lämmön perusteella tiedä olevansa. Haluan, että lamppu tuottaa samalla sekä uv-säteilyn että lämmön eikä uv-säteilyä ole ellei ole lämpöä; tämä on mielestäni luontaisin mahdollinen tilanne sisäterraariossa. Eihän luonnossakaan uv-säteet enää osu kilpikonnaan, jos konna kaivautuu/hankkiutuu suojaan auringon paahteesta. 

Meidän konnien monimetallit (Lucky Reptile Bright Sun UV Desert 50W) on osana tutkimusmatkaani tullut mitattua SHH ry:ltä lainattavalla uv-mittarilla (Solarmeter 6.2) muutama viikko käyttöönoton jälkeen sekä uudelleen vuoden käytön jälkeen. Otin useita erilaisia arvoja eri etäisyyksiltä mutta laitan tähän 30cm etäisyydeltä mitatut arvot (30cm lampusta mittarin sensoriin). Säteilyn ohjautumiseen vaikuttaa lampun valaisinkupu, joten kerrottakoon se vielä: Exo Terra Glow Light Reflector Lge 25cm. 

Mittauksen ajaksi siirsin lampun telineineen lattialle
  
Mittauksilla halusin selvittää mm.:
 • Kuinka paljon teho laskee vuoden käytön jälkeen
 • Kuinka laajalle ja millä teholla säteilyä tulee 
 • Vastaako mittaustulokset sitä mitä lampun valmistaja lupaa

Suoraan lampun alta mitattu kaikista korkein mittaustulos oli minulle keskipiste, josta siirsin mittaria aina x cm pois keskipisteestä ja otin luvun ylös. Näin mittailin kuinka pitkälle keskipisteestä säteilyä riittää ja kuinka nopeasti teho laskee keskipisteestä poistuttaessa; tällöinkin yritin hakea mittaria kääntelemällä korkeinta arvoa (mittaria käännellessä pyrin huolehtimaan, että sensori pysyi aina halutun mitan päässä keskipisteestä).


Yhteenvetona:
 • Vuoden aikana lampun teho oli laskenut n. 60% alkuperäisestä.
 • Säteilyä riittää hieman vajaalle neljännekselle terraariosta. 
 • Mittaustulokset vastasivat valmistajan lupauksia (eli lamppu toiminnallisesti kunnossa)

Mittari on helppokäyttöinen: osoita sensori haluttuun suuntaan ja paina nappia.

Suomessa suositellaan monesti yli 40 asteen lämpötilaa maakilpikonnille lämpölampun alle. Pelkän monimetallilampun avulla lämpötila lampun alla n. 28-30cm etäisyydeltä on vain n. 35-37 astetta. Tämä on riittävä joidenkin ulkomaisten foorumeiden suositusten perusteella, joten päätin kokeilla sitä vuoden ajan. Koska en ole huomannut mitään ongelmia esimerkiksi suolentoiminnassa, aion jatkaa samalla kokonaisuudella eli vain monimetallilamppu uv:n ja lämmön lähteenä ja yleisvalaistus loisteputken avulla. 

Tilasin uudet lamput kummallekin konnalle Saksasta ja nyt odottelen niitä saapuvaksi; suositeltu lamppujen vaihtoväli on n. vuosi juurikin tuon tehon laskemisen takia. Ehkäpä voisin myöhemmin turinoida tarkemmin vielä näistä itse monimetallilampuista ja niiden hankkimisesta sekä myös tarkemmin tuosta "tutkimusmatkastani". Jos jatkan tähän samaan, taitaisi tulla liian pitkä teksti kun tämä on tällaista aika asiapitoista paapatusta. 

14 kommenttia:

 1. Luin kyllä koko tekstin läpi, mutta en oikeen saanut muuta tolkkua kuin jotain uv-säteilystä.:D (en lukenu ajatuksen kanssa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä lähinnä pääpointtina, että olen tyytyväinen valtavirrasta poikkevaan valaistuskokonaisuuteeni. :D Ja mittaustulosteni perusteella toteamus, että uv-valoissa säteilyn määrän heikentyminen edellyttää uusien valojen hankintaa keskimäärin n. vuoden käytön jälkeen. :)

   Poista
 2. Minun mielestäni taas oli varsin selkeä ja ymmärrettävä paketti, vaikka en olekaan perehtynyt noihin uv-säteilyihin millään tavalla.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä! :) Itse kun on tämän aiheen parissa niin paljon nyt syvällisemmin "puuhastellut" ja etsiskellyt tietoja, niin sitä helposti sokeutuu omalle tekstille yrittäessä tuoda ajatuksia esiin ilman, että lopputuloksena on romaani.

   Poista
 3. Moi! Mistä tilasit ja mitä kaikkea tarvitaan? Kiinnostaisi kovasti nämä monimetallit juurikin noiden mainitsemiesi syiden takia, mutta ainakin herppi.fi:ssä näistä ei hirmuisesti tietoa löytynyt. Mulla on aiemmin ollut yhdellä konnalla spottina uv (...jep) ja nyt kun asiaan hieman perehdyin niin nämä tuntuisivat parhaalta ratkaisulta. Ovatko kovinkin haasteelliset asentaa? Ovatko nämä sulla konnilla nimenomaan tuolla n.30cm etäisyydellä? Kiitos jo etukäteen jos viitsit vastailla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnen tuskan, nimittäin silloin kun päätin hankkia monimetallikokonaisuudet, surffailin epätoivoisesti herppi.netin keskusteluita ja tuntui välillä, että mitä enemmän luen, sitä enemmän olen pihalla. :D Siitä johtuen ajatuksena on ollut kirjoitella ns. jatkoa tälle tekstille ja kertoilla kuvitettuna mitä tarvitaan ja miten ne laitetaan ja mistä niitä esimerkiksi saa. Olen aloittanut sen tekstin mutta viimeistely ja kuvat uupuvat vielä. :)

   Minkälaisella aikataululla olet ajatellut valaistuksen uusinnan tehdä? Mielelläni kyllä autan, koska se ensihankinta tuntui silloin aikoinaan niin tuskaiselta. Itsellä on tuolla 30cm etäisyydellä kilvestä ja asentaminen oli aika sujuvaa. Voisin yrittää kirjoittaa loppuun sen tekstin, ellei ole ihan lähipäivinä sinulla tarkoitus tehdä tilauksia?

   Poista
  2. Jäipi se vielä kirjoittamatta, että itsellä oli joitakin mutkia matkassa (ja haluaisin estää toisilta ne "mutkat"), joten helpompaa on julkaista ihan pidempänä tekstinä mutta tarvittaessa voin yrittää tähän kommenttiin jotakin tiivistelmääkin aikaiseksi, jos uusinnalla on kiirus. :)

   Poista
  3. Eipä tuolla uusinnalla ihan minuuttiaikataulu ole, tärkeintä opiskelijabudjetilla olisi nimenomaan nuo virheet välttää, että tuo muutenkin ilmeisesti kallis kokonaisuus ei ihan paisu käsiin :) Ainut kiirus tuolla on se, että muutaman viikon päästä on konnavauva tulossa (minkä takia itseasiassa rupesin taas uv- juttuihin perehtymään) ja hälle olisi tietysti helpointa saada suoraan hyvä kokonaisuus, eikä hommata "hätäratkaisua". Mutta ilmeisesti näiden tilailuissakin oma aikansa vierähtää eli kirjoita vaan teksti loppuun ja mä kehitän jonkun tilapäisratkaisun :D Jos sulla nyt ihan hirmuisesti venähtää esim. kuvien kanssa niin olisin mielettömän kiitollinen jos pystyisit laittamaan vaikka sen tekstin raakaversion mulle facebookissa (nelivarpaitten ryhmästä tavoittaa ;)) niin pääsisin vaikka tilailemaan ja ns. alkuun projektin kanssa. Kiitoksia kovasti!

   Poista
  4. Oi, sinulle muuttaa varmaankin yksi nelivarvasryhmässä lähiaikoina esittäytyneistä vastakuoriutuneista poikasista. Onnea jo etukäteen! :) Joo ehdottomasti pyrin suht. pian saamaan tarkempaa vähintäänkin yksityisviestinä. Erinomainen valinta valaistukseen! :)

   Poista
  5. Oikein arvasit :) Kiitos vielä!

   Poista
  6. Laittelin Facebookissa viestiä tulemaan. :)

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Hei! Kiinnostaisi mistä olet tuon lampun jalan/telineen hommannut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Telineen jouduin tilamaan ulkomailta, koska silloin en ainakaan Suomesta löytänyt. Olisinkohan Saksan Amazonista (www.amazon.de) tilannut.

   Poista