sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Ulkotarhan rakentaminen ja uusi kasvi "ruokalistalle"

Viikonloppuna aloitin Iitan ulkotarhan rakentamispuuhat. Perjantaina olin lomalla, joten suuntasin rautakauppaan hakemaan tarvikkeita puolisuunnitellulle pohjarakenteelle. Nelivarvaskilpikonnat ovat kovia kaivamaan, mikä täytyy huomioida ulkotarhaa rakennettaessa. Toiset eivät ulotuta verkkoa/muuta estettä koko pohjan alalle, jos maa on erittäin kovaa kaivaa mutta mökillä piha on pehmeää hiekkaa eli karkaamiseste täytyy löytyä ihan joka puolelta; myös pohjan alta.

Lähtötilanne. Ei muuta kuin lapio kauniiseen käteen ja pohja-alue puhtaaksi verkon laittamista varten. 

Kaivuri ite. :D 

Hiekkamaa on todella kivistä eli raskasta kaivaa. Korotan mieluummin maata tarhan ulkopuolelta kuin kaivan syvälle
saadakseni sopivasti kaivautumissyvyyttä. :)

Verkko pohjalle; reunoille sekä saumakohtiin betonia pitämään verkko paikoillaan. 

Tähän vaiheeseen ulkotarha tällä kertaa jäikin. Seuraavaksi pitäisi ryhtyä rakentamaan seiniä ja ajattelin toteuttaa ne samalla periaatteella kuin Martilla ja Oonallakin eli käyn kaatamassa koivuja ns. runkopuuksi ja muuten verkkoa. Ulkopuolelle tulee samanlainen musta "kukkapenkinreunuspuu" kuin kahdessa muussakin, jotta ulkotarhan seinistä ei näe läpi (kasvit ovat vihreämpiä aidan toisella puolen). Oonan kanssa se on toiminut loistavasti, Martti yrittää jonkin verran kiipeillä seinää vasten; katsotaan miten toimii Iitalla. Ainahan voin myöhemmin tehdä muutoksia, jos Iitaa kovin houkuttaa kiipeily seiniä vasten. 

Tekisi mieli kerätä sopivan kokoisia kiviä ja peittää niiden avulla verkko ennen pohjamateriaalien laittoa. Tällöin Iita ei pääsisi kaivaessaan suoraan verkkoon mutta en tiedä onko se vainoharhaista. Toinen mietintä on se, että korotanko betonin avulla vielä reunoja jonkin verran ylöspäin ja törkkäisin seinäverkot suoraan betoniin kiinni. Katsotaan mihin päädyn. :)

Uusi kasvi ruokalistalle


Ja ihan pikkujuttu lopuksi eli Luontoportti.comin perusteella olettaisin alla olevan kasvin olevan Orvontädyke eli sopiva konnien ruokavalioon. Kasvi on erittäin pieni mutta yksi lisä lautaselle kuitenkin. Ja kaikenlisäksi kukkiessaan erittäin kaunis. Kameran sisällä on kuvia muistakin kasveista, joiden nimiä en vielä tiedä, joten niitä en myöskään kerännyt mukaani. Tätä konnat pääsevät maistelemaan huomenna. 

8 kommenttia:

 1. Mun täytyy jossain vaiheessa tulla kurkkaan tota paikanpäälle..viimestään sit kun se on valmis :)

  VastaaPoista
 2. Hah hah, tuli mieleen tosta otsikosta 'tee se itse, kilpikonnien ulkotarha'.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on lievä riski "tee se itse" -näköisestä lopputuloksesta. :D Mun betonireunat aaltoilee niin kivasti, että en tiedä miten saisin siististi ne verkkoseinät siihen paikoilleen ja kun tarha nousee vielä rinteeseen. :o Ehkä sen takia se lisäbetoni taitaakin houkuttaa, koska saisin tasattua aaltoilun, jos tekisin verkkoseinät ensin valmiiksi ja niiden avulla katsoisin betonilla tehtävän korotus-/tasoitustarpeen. Noooooo, mielikuvitusta peliin. :D

   Poista
 3. Meijän konnat saa myös kohta suuremman ulkotarhan.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa. :) Minkälaisen meinaatte tehdä?

   Poista
  2. No vamaan aika samantapaisen kuin teillä.:)

   Poista
  3. Itselläni loppui tänään rakennusmotivaatio kesken. Mutta täytyy kyllä nopeasti saada Iitalle oma ulkotarha valmiiksi, jotta saa rauhassa mökkeillä. Oona on aivan liian yli-innokas. :)

   Poista